Hagyományőrző Asszonykórus és Néptánccsoport

A Dunaszentbenedeki Hagyományőrző Asszonykórus 1991-ben alakult a Nyugdíjas Klub asszony tagjaiból Forgó Istvánné, Klári néni vezetésével. Nagy lelkesedéssel, sok-sok idejüket rááldozva próbáltak. Dalaikat maguk gyűjtötték össze Mezei Józsefné, Julcsi néni vezetésével, aki a dalok és nóták eleven tárháza volt. Gyönyörű csokraikat ezekből a dunaszentbenedeki és környékbeli dalokból állították össze, melyeket CD-n is rögzítettek.  Kitartó munkájuk eredménye lett az országos népzenei minősítőkön elért öt arany minősítés és a számtalan meghívás fellépésre. Mindenhol megdicsérték szép “benedöki” népviseletüket .

2010. májusában fiatal asszonyokkal egészült ki a csoport. Közösen szerepeltek például Erdélyben és Pécsett az Európa Kultúrális Fővárosa rendezvénysorozat keretében. Rendszeresen részt vesznek a környékbeli települések rendezvényein és természetesen a helyi ünnepségeken.

Néptánccsoportunk hosszú évekig működött a Kalocsai Hétszínvirág Alapfokú Művészetoktatási Intézmény benedeki tagozataként. Kis szünet után szintén 2010-ben újjáalakult, most önállóan, az önkormányzat támogatásával működik. Vezetőjük Martonyi-Szabó Gabriella tanárnő. Sok sikeres fellépésük volt az Asszonykórussal közösen. A felnőtt csoport sikereinek köszönhetően 2011 óta már gyermek csoport is alakult.

Hozzászólások